06-54677069
info@kraamzorghethartje.nl

Zwangerschspskwaaltjes

Zwangerschaps­misselijkheid

Neem bij misselijkheid tijdens de zwangerschap direct iets te eten en drinken bij het wakker worden. En eet regelmatig over de dag verdeeld kleinere porties. Het is niet erg als je wat afvalt in de periode dat je misselijk bent. Let op, neem geen kalebaskalk (pimba) bij misselijkheid. De grote hoeveelheid lood in kalebaskalk is namelijk schadelijk voor je baby.

Overgeven

Sommige vrouwen hebben de pech dat ze veel moeten overgeven. De baby heeft daar niet zo snel last van. De zwangerschapshormonen in je lichaam zorgen ervoor dat de baby voorrang krijgt en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Neem wel contact op met de verloskundige of huisarts:
  • als het vele overgeven na een paar weken niet ophoudt.
  • als je zelfs geen vocht meer binnen kunt houden.
  • als je meer dan 5% van je gewicht verliest dat je had voor je zwangerschap.

Moeheid

Tijdens de zwangerschap is je lichaam hard aan het werk. Er wordt extra bloed aangemaakt, je baarmoeder groeit, de organen van de baby worden aangelegd, enzovoort. Rusten is het enige wat echt helpt. En eet gezond, ook als je geen trek hebt. Bekijk dan deze 3 tips:
  • Leg een voorraad verse maaltijden aan in de diepvries.
  • Koop voorgesneden groenten.
  • Houd het simpel: bekijk recepten die binnen een kwartier klaar zijn.

Vocht vasthouden

Maak je geen zorgen als je vocht vasthoudt, dat is heel normaal. Gemiddeld kom je daardoor zo'n 2 kilo aan. Drink lekker veel (in ieder geval 1,5 tot 2 liter), want drinken helpt om extra vocht sneller af te voeren.

Brandend maagzuur

Hoe verder in de zwangerschap, hoe groter de baby en hoe meer druk je op je maag krijgt. Daardoor kun je soms last kunt hebben van brandend maagzuur. Zwangerschapshormonen kunnen ook de boosdoener zijn. Het helpt om goed rechtop te gaan zitten als je eet, zodat je maag niet in de knel raakt. Eet en kauw goed. Rust voor en na de maaltijd even uit voordat je opstaat. Eet liever 6 keer per dag een kleine maaltijd, dan 3 keer per dag een bord vol. En let op met cafeïne, vet, kauwgum en zure vruchtensappen. Overleg altijd met je verloskundige of huisarts als je maagzuurmedicijnen wilt gebruiken.

Verstopping door de zwangerschap

Door de zwangerschapshormonen of eventueel ijzerpreparaten kun je last hebben van verstopping. Een tijdje na de bevalling gaat dat vanzelf over. In de tussentijd helpt het vooral om veel vezels te eten. Lees tips om meer vezels te eten. Drink verder 1,5 tot 2 liter vocht per dag. Ook kan het helpen om rustig te eten op regelmatige tijden, goed te ontbijten en minimaal een halfuur per dag te bewegen. Ga bij aandrang meteen naar de wc en neem vervolgens de tijd. Wil je een laxeermiddel gebruiken? Overleg dat eerst met je verloskundige of huisarts.

Gebrek aan eetlust aan het einde van je zwangerschap

Tegen het einde van je zwangerschap zit de baby vaak zo dicht op je maag dat je niet veel meer kunt eten. Je krijgt dan minder eetlust. Maak je daarover geen zorgen. Probeer kleine maaltijden te eten. Eet liever 6 keer per dag een kleine maaltijd, in plaats van 3 keer een bord vol.

Werken & zwangerschap

Heb je last van kwaaltjes en beïnvloedt dat je werk? Of beïnvloedt je werk de zwangerschap? Werkgevers zijn verplicht rekening te houden met je en ervoor te zorgen dat het werk geen schadelijke gevolgen heeft voor je zwangerschap. Zo heb je recht op bijvoorbeeld een extra pauze. Op www.arboportaal.nl vind je al je rechten.