06-54677069
info@kraamzorghethartje.nl

Kraamzorg het Hartje

Emoties & Zwangerschapshormonen

Zwangerschaps­hormonen hebben nogal de neiging om een loopje met je te nemen. Mogelijk kan onderstaande informatie meer inzicht verschaffen in de emotionele achtbaan die ook wel zwangerschap heet.

Stemmings­wisselingen

De ene zwangere is meer een speelbal van haar hormonen dan de andere. Het kan ook per zwangerschap schelen hoe je op de hormonen reageert. Het ene moment loop je te zingen van blijdschap. Het volgende moment ben je door een kleinigheid vreselijk geïrriteerd en kun je wel huilen van frustratie. Je laat je tranen (van vreugde of verdriet) makkelijker de vrije loop. Je kunt het gewoon niet tegenhouden. Veel zwangeren hebben meer behoefte aan warmte en tederheid. Het is een onzekere periode met een onzekere toekomst waardoor je graag het gevoel wilt hebben dat je beschermd wordt. Deze kwetsbare gevoelens worden afgewisseld door periodes dat je je supergezond en sterk voelt. Je bent trots op jezelf, je buik en het leventje dat daarin groeit. Je kunt de hele wereld aan en loopt over van energie. Het liefst zou je het hele huis verbouwen en zijn er te weinig uren in een dag om te doen wat je allemaal wilt doen. Bij de ene vrouw zullen de kwetsbaarheid en de onzekerheid overheersen, de andere danst vol energie door de zwangerschap heen. Het belangrijkst is dat je al deze gevoelens toelaat en over je heen laat komen. Als je ertegen gaat vechten kost je dat ongelooflijk veel energie en je zult deze strijd toch niet winnen.

Moederinstinct

Zodra je zwanger bent is je moederinstinct al geboren. Je hebt een kind in je buik dat je kost wat kost wilt beschermen tegen slechte invloeden. Veel zwangeren kunnen er niet goed tegen als ze op televisie beelden zien over oorlog, hongersnood en andere vreselijke dingen. Je krijgt een beetje de neiging je af te sluiten van de buitenwereld en je te concentreren op jullie eigen veilige nestje. Je eigen jeugd, er kunnen veel gevoelens uit je eigen jeugd naar boven komen tijdens de zwangerschap. Dit kan prettig zijn, maar er kunnen ook vervelende dingen gebeurd zijn. Ook krijgen veel vrouwen meer aandacht voor de relatie met hun eigen moeder. Je kunt bij je moeder terecht voor advies of met vragen hoe zij zich voelde. Je bent benieuwd hoe haar bevallingen zijn verlopen. Deze vragen komen ook boven als je moeder er niet meer is of als je relatie met haar niet meer zo goed is. Dat kan erg emotioneel en zwaar zijn. Je krijgt nu zelf verantwoordelijkheid voor een kind. Je voelt je geleidelijk aan steeds meer moeder en steeds minder kind. Je hoort bij de club van (bijna)moeders. Dit kan een heel andere kijk op het leven met zich meebrengen.

Je nieuwe gezin

Een kind is de kroon op een relatie. Jullie zijn via de baby voor altijd aan elkaar verbonden. Jullie gaan een nieuw gezin vormen. De zwangerschap is dan ook vaak een moment in het leven waarin veel vrouwen hun relatie eens onder de loep nemen. In een goede relatie ga je een romantische tijd tegemoet waarin jullie samen dromen over jullie gezinnetje. Wanneer het niet zo goed gaat kan je relatie tijdens de zwangerschap behoorlijk onder druk komen staan. Doordat je zo gevoelig bent kunnen sommige problemen ineens veel duidelijker voor je zijn. Je ziet waaraan gewerkt moet worden en of jullie relatie overlevingskansen heeft.

Paniek

Jullie hebben er bewust voor gekozen een kindje te willen. Toch kun je ineens bevangen worden door een paniekaanval: Hoe moet het met je werk? Hoe moet die baby er ooit uit? Kunnen we nog wel eens samen op stap? Kunnen wij die verantwoordelijkheid wel aan? Dit is een heel normale reactie. Het is ook positief. Jullie gaan hierdoor al wel nadenken over die bepaalde vragen. Je gaat kinderopvang regelen en je maakt afspraken over de taakverdeling in huis. Door een boek te lezen of naar een zwangerschapscursus te gaan ga je je voorbereiden op de bevalling. Het is goed deze gevoelens en vragen te bespreken met je partner, familie en vriendinnen.

Hoe voelt je partner zich?

Je partner heeft geen last van hormonale schommelingen en een veranderend lichaam. Hij voelt ook de baby niet binnenin zichzelf bewegen. De hele zwangerschap staat hij een beetje aan de zijlijn. Voor hem begint het pas écht als de baby geboren is. Partners kunnen tijdens de zwangerschap heel verschillend reageren. Sommigen zijn heel betrokken. Ze willen precies weten wat je allemaal voelt. Ze lezen alles wat los en vast zit om maar zoveel mogelijk informatie te vergaren. Je partner zou zich een beetje buitengesloten of afgewezen kunnen voelen door jouw emotionele reacties. Er zijn ook mannen die nog even van het vrije leven willen genieten nu het nog kan. Ze gaan nog eens lekker op stap met vrienden. Ook zien we soms dat zijn werk nog belangrijker wordt. Natuurlijk reageren mannen net zo verschillend op een zwangerschap als vrouwen. Vertel elkaar dus regelmatig over hoe je je voelt, zodat de ander je beter begrijpt. Dit kan veel irritaties en onbegrip voorkomen.

Depressief

Er zijn vrouwen die de zwangerschap als een erg akelige periode ervaren. Ze voelen zich ongelukkig en gedeprimeerd. Vaak snappen ze zelf niet hoe dat kan, want ze zijn toch erg blij met de komst van hun kindje. Meestal verdwijnt dit gevoel na de bevalling vanzelf. Ook lichamelijke klachten kunnen ervoor zorgen dat je slecht in je vel zit. Je hebt pijn en je bent moe en je wilt maar één ding: bevallen zodat je overal vanaf bent. Helaas is er weinig aan te doen behalve bevallen. Je kunt proberen of je je beter voelt door naar een voetzoolreflextherapeut te gaan. Deze kan er mogelijk voor zorgen dat je beter in je energie komt te zitten. Als het niet lukt heb je toch altijd een uurtje lekker kunnen ontspannen. Ook kan een homeopaat misschien uitkomst bieden. Vertel het ons in ieder geval altijd als je slecht in je vel zit. Laat het je in ieder geval al gerust stellen dat je kindje geen last heeft van deze gevoelens als je ze tenminste de vrije loop laat. Het is belangrijk dat je ze niet onderdrukt.

Heel blij

Sommige vrouwen zijn de hele zwangerschap extreem blij. Ze voelen zich goed en hebben ladingen energie. Ze zouden het liefst altijd zwanger willen zijn omdat ze in die periode een extreem geluksgevoel ervaren. Waarschijnlijk komt dit doordat je lichaam endorfine (een soort morfine) maakt waarvan er steeds meer in je bloed komt. Je bent dus als het ware steeds een beetje “high”.

Stress

Gezonde stress kan geen kwaad, bijvoorbeeld bij sporten. Ook merkt je kind er weinig van als je af en toe gestrest bent. Wanneer je lijdt aan chronische stress kan het wel gevolgen hebben voor de ontwikkeling van je kindje. Doordat de stresshormonen in grote hoeveelheden in je lijf zitten kan de placenta ze niet meer tegenhouden. De organen van de baby gaan zich sneller ontwikkelen waardoor de kans bestaat dat ze kleiner blijven. Je kind zorgt er eigenlijk zo snel mogelijk voor klaar te zijn voor het leven buiten de baarmoeder. Onderzoek wijst verder uit dat er een kans bestaat dat je kind straks veel heftiger op stress zal reageren. Je kunt stress natuurlijk niet uitschakelen maar probeer in ieder geval zoveel mogelijk steun te vinden in je omgeving. Erover praten kan je stress al verminderen.

Angst voor de bevalling

Dit is een heel normaal gevoel. De bevalling is iets waar je niet meer onderuit kunt. Als het je eerste kindje is, heb je geen idee hoe het zal voelen en hoe het zal verlopen. De theorie in de boekjes is leuk, maar jouw verhaal moet nog geschreven worden. Dit kan je erg onzeker maken. Als je al eens ooit bevallen bent kan het feit dat je weet wat je te wachten staat je ook bang maken. Bespreek deze gevoelens met mensen uit je omgeving, je verloskundige en met ons. De bevalling is iets waar je gaandeweg je zwangerschap naar toe zult groeien, tot je er bijna “zin” in hebt omdat je de zwangerschap beu bent of gewoon nieuwsgierig naar jullie baby.
Probeer er verder op te vertrouwen dat je lijf prima weet wat het moet doen.

Na de kraamtijd

Jammer genoeg is het niet zo dat je na de bevalling en kraamtijd meteen weer helemaal de oude bent en je oude lijf terug hebt. Net als de zwangerschap neemt het helemaal herstellen na de bevalling ook ongeveer 9 maanden in beslag. We raden je aan deze informatie eens door te lezen zodat je reële verwachtingen hebt over je herstel.

Tijdens het kraamtijd

Als je net bevallen bent gaat er een enorme stoot adrenaline door je heen. Hierdoor heb je ineens geen slaap meer en heb je geen behoefte om uit te rusten. Jullie willen alleen nog maar naar jullie baby kijken. De baby is nu ook heel erg wakker en alert, dus geniet maar lekker van elkaar!

Lichamelijke ongemakken

  • Naweeën
  • Slaapgebrek
  • Kraamtranen
  • Stuwing
  • Hechtingen
Als je genoeg rust neemt zul je, naarmate de kraamtijd vordert, merken dat je je steeds beter gaat voelen. Als de eerste week voorbij is ben je meestal weer fit genoeg om te gaan proberen een ritme te vinden voor de verzorging van jezelf, je baby en je huishouden.

De periode na het kraamtijd

Ontzwangeren duurt minimaal 9 maanden tot een jaar. De eerste weken na de bevalling raden we aan om 's middags te gaan rusten. Je zult merken dat je meestal in slaap valt en anders heb je in ieder geval even rust en tijd voor jezelf. Besteed de uren dat je kindje slaapt dus niet aan achterstallig huishouden of andere dingen, maar lekker aan jezelf. Een kindje verzorgen en voeden is een complete werkdag van 8 uur over 24 uur verdeeld. Hele nachten doorslapen is er waarschijnlijk dus voorlopig nog niet bij.
Vergeet niet dat je pas goed voor je kind kunt zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt!

Dagelijkse houdingen en bewegingen met een baby

Na maanden van zwanger zijn is meestal je spierkracht verminderd en is je houding veranderd. Je lijf moet zich nu weer aan gaan passen aan de nieuwe situatie. Tijdens de verzorging van je kindje en het geven van borstvoeding of de fles is het belangrijk om zelf een goede houding aan te nemen zodat je nek, rug en schouders goed belast worden en je minder kans hebt op klachten. Er zijn veel nieuwe houdingen en bewegingen die je doet in je dagelijkse leven nu je kindje er is; je verschoont je kindje aan de commode, je tilt de maxi-cosi, je doet je kindje in bad en daarbij komen nog alle dagelijkse huishoudelijke taken waarbij er gebukt en getild moet worden. Aangezien je lichaam na de bevalling nog niet gelijk herstelt is, en dus je conditie en spierkracht nog niet op peil zijn, heb je meer kans om klachten te ontwikkelen. Door gelijk na de bevalling de dagelijkse houdingen en bewegingen op een goede manier uit te voeren, kun je veel klachten voorkomen

Sporten of juist niet

Ongeveer 6 weken na de bevalling zul je merken dat je weer wat conditie gaat krijgen en dat je minder snel moe bent. Na die periode kun je er aan gaan werken om je oude lijf weer terug te krijgen. Het is heel verschillend hoe fit je je kunt voelen na een bevalling. De een wil al gauw een beetje gaan sporten en de ander heeft juist nog heel veel rust nodig voordat zij daar überhaupt aan kan denken. Beide reacties zijn heel normaal en op dat moment goed voor jou. Vergelijk niet met anderen, maar probeer goed naar je eigen lichaam te blijven luisteren en doe alles wat goed is voor jou in je eigen tempo. Begin rustig aan met sporten. Luister daarbij wel goed naar je lijf zodat je voorkomt dat je ineens teveel gaat doen.
  • Je lichaam geeft duidelijk aan wanneer je over je grenzen heen gaat:
  • Je kunt een vervelend, vermoeid of trekkend gevoel in je onderbuik krijgen.
  • Je kunt een drukkend, zwaar gevoel op de bekkenbodem krijgen
  • Je kunt pijn in je liezen, rug, bovenbenen en onderbuik krijgen.
  • Je bekkenbodem- en buikspieren
Je kunt je bekkenbodemspieren al vrij snel na de bevalling gaan trainen. Dit is belangrijk om verzakkingen en incontinentie te voorkomen. Gemiddeld 6 weken na de bevalling kun je starten met buikspieroefeningen.

Algemeen

Je herstel na een bevalling hangt niet alleen af van de conditie waarin je voor de bevalling verkeerde maar ook van het verloop van de bevalling. Wanneer er complicaties zijn geweest tijdens de zwangerschap (bijvoorbeeld een zwangerschapsvergiftiging) of tijdens de bevalling (een kunstverlossing of een keizersnede) duurt het meestal langer voordat je weer hersteld bent. In deze situaties krijg je vanuit het ziekenhuis ook nog allerlei adviezen mee om je herstel te bespoedigen.
De belangrijkste boodschap blijft:
Luister naar je lichaam!

Cursussen

Ook voor deze periode zijn er verschillende cursussen ontwikkeld die je herstel bevorderen. "Mom in balance" biedt sportprogramma's aan, bijvoorbeeld "back in shape" en daarna "mom in shape"